ההודעה הבהולה והגורה הנגועה
לפני כשבוע עיריית כפר סבא הוציאה הודעה בהולה, בה כל מי שהיה במגע עם גורת כלבים מסוימת מתבקש לסור בדחיפות ללשכת הבריאות הקרובה. מה עומד מאחורי ההודעה הזו?
לפני קצת יותר מחודש, משפחה נהדרת רצתה לעשות מעשה טוב ולאמץ גורת כלבים. הגורה הגיעה אליהם בתוך קרטון דרך אדם שטען שמצא אותה, כלומר ממקור לא ידוע, ללא רקע בריאותי וללא חיסונים של האם. המשפחה הביאה אותה לווטרינר, ובבדיקה הראשונה התגלו פצעים שהיו חשודים כנשיכה. לאחר כשלושה שבועות בהם הגורה נראתה בריאה לחלוטין, היא החלה לפתח סימני מחלה. היא הפכה לאפתית, סבלה מבעיות בליעה והראתה סימנים נוירולוגיים מובהקים שאופייניים למחלת הכלבת. הווטרינרים ניסו לטפל בה, אך לבסוף היא נמצאה חיובית לכלבת.
מצב מחלת הכלבת בישראל
האם כלבת היא מחלה נדירה או שכיחה כיום בישראל?
בארץ יש לנו מקרי כלבת רבים. למרות שאנחנו מדינה קטנה, כבר דווחו למשרד החקלאות כ-25-26 מקרים של כלבת, שזה נתון גבוה מאוד. כלבת אינה מחלה נדירה כלל, והיא מחלה קטלנית שגורמת למוות ומועברת לכל היונקים, כולל לבני אדם. בשל כך, המחלקות הווטרינריות מקפידות באופן מחמיר על חיסוני כלבת לכלבים. במקביל, אנחנו לוכדים חתולי רחוב, מעקרים, מסרסים ומחסנים גם אותם נגד כלבת, וממליצים לבעלי חתולים פרטיים שיוצאים מהבית לחסן גם אותם.
כללים לאימוץ בטוח והתמודדות עם חיות משוטטות
מה המשפחה, שרק רצתה לאמץ גורה, הייתה יכולה לעשות אחרת כדי להימנע מהסכנה?
ההמלצה היא חד-משמעית: חייבים לאמץ כלב אך ורק ממקור ידוע. זה לא אומר שצריך לשלם הרבה כסף, אלא לאמץ ממקום שבו מכירים את האם והיא מחוסנת, או לפנות לכלביות העירוניות ולעמותות. הגופים הללו מחזיקים את הכלבים מספיק זמן בהסגר כדי לוודא שהם בריאים, ורק אז מוסרים אותם לאימוץ. אם מוצאים קרטון עם גורים נטושים, אסור לקחת אותם הביתה. יש להביא אותם מיד למחלקה הווטרינרית האזורית, שתדאג לבריאותם ורק לאחר מכן תמסור אותם לאימוץ בטוח.
ואם נתקלים בחיית בר משוטטת או בכלב זר ברחוב?
ההמלצה היא להתרחק ולהתקשר מיד למוקד העירוני. פקח יגיע לשטח, ואם מדובר בתן בריא, נרחיק אותו לאזור בטוח. אם מדובר בכלב, ניקח אותו לכלבייה שלנו, נעניק לו טיפול רפואי, אוכל ומיטה. אם יש לו בעלים נחזיר אותו, ואם לא – נטפל בו, נחסן, נעקר או נסרס אותו, ורק כשנהיה בטוחים שהוא בריא לחלוטין נמסור אותו לאימוץ.
הנחיות למקרה של פגיעה מבעל חיים
מה יש לעשות במקרה של שריטה מחתול או נשיכה מכלב לא מוכר?
יש להתקשר מיד למוקד כדי שפקח מהמחלקה הווטרינרית יגיע ויעביר את החיה להסגר תצפית כדי לשלול כלבת. במקביל, האדם שננשך או נשרט חייב לגשת מיד ללשכת הבריאות האזורית (שלנו ממוקמת בפתח תקווה). שם יחליטו האם יש צורך במתן חיסוני כלבת לאדם. אנו עובדים בשיתוף פעולה עם משרד הבריאות, וכך מגיעים גם לאנשים שלא דיווחו לנו ישירות.
במקרה של המשפחה הזו, כולם חוסנו?
כן, כולם קיבלו חיסונים. במקרה זה נאלצנו גם לאתר כל אדם נוסף שהיה במגע עם הכלבה.
תופעת התנים באזורי מגורים
האם יש בזמן האחרון יותר תנים בקרבת מקומות יישוב?
אכן, יש הרבה תנים באזורנו. אנחנו בונים בשטחי המחיה שלהם ומצמצמים אותם. בנוסף, אנשים שמאכילים חתולים ומשאירים שפע של אוכל ברחוב, מושכים למעשה את חיות הבר לשטחים הציבוריים שלנו.
סיכום
לסיום, אפשר להתנחם בכך שלמרות שהגורה הורדמה בסוף, המשפחה ניצלה ולא חלתה במחלה הקשה הזו. בדיוק. זה טוב לאהוב כלבים, אבל חובה לקחת אותם ממקור מוגן ובטוח, כמו עמותה מסודרת או כלבייה עירונית, שם דואגים למסור רק כלבים בריאים. תודה רבה על השיחה ושתשמרו על עצמכם.



