השדה מכפר סבא

עירית טיגר (47) מכפר סבא, קבלה מתנת יום הולדת לגיל 40 – סרטן השד. כיום שבע שנים אחרי, היא מספרת על ההתמודדות בזמן המחלה, על הפחד שהסרטן יחזור ועל הרצון לסייע לכל מי שמתמודדת עם סרטן השד

השדה מכפר סבא
עירית טיגר לא נלחמות לבד בסרטן

בחודש נובמבר מציינים את חודש המודעות לסרטן השד. זמן שבו מתפרסמים בכלי התקשורת סיפורים על אומץ, נחישות ודבקות בחיים. כפי שאפשר ללמוד מסיפורה של אירית טיגר שמוכרת לרבים כמי שעבדה כמאבטחת בקניון ערים לפני שחלתה. כיום 7 שנים מאז התבשרה שחלתה, היא פועלת להעלאת המודעות לחשיבות הבדיקה לסרטן השד ומלווה נשים שחלו והחלימו בקבוצת השדות שפועלת בכפר סבא. 

אביה של טיגר חלה בסרטן הלבלב, דודה וסבתה נפטרו מהמחלה ובנוסף לכך שחלתה היא נושאת את גן ה-BARKA שמעלה את חזרתו של הסרטן לאברים אחרים בגופה וגם בקרב בני משפחתה. "אין ספק שחייבים לגלות את הסרטן מוקדם. רק כך אפשר להינצל", היא אומרת. 

בגיל 40 הרגשתי גוש גדול וקשה בשדה הימני. "בהתחלה חשבתי שזה עצם. שאלתי את חברתו של בני אם בחזה יש עצם. כשהיא אמרה לי שלא, נסעתי מיד לבדיקה.  כל החודש הרופאה במרפאה שלחה אותי לכירורג שהפנה אותי לבדיקות אולטרא סאונד וממוגרפיה. עולמי חרב עליי ברגע שגיליתי שיש לי סרטן. התקשרתי לכל מכריי וסיפרתי להם בנימה של פרידה. בבדיקות אבחנו גידול סרטני ותאים סרטניים בבלוטות הלימפה. הטיפול שנתנו לי היה סדרת טיפולים כימותרפיים. ברגע שהבנתי ששערי ינשור – הלכתי לגלח אותו.  אני והספר צילמנו את זה והתברר שאני יותר יפה עם קרחת".  

טיגר מספרת שהחליטה להילחם במחלה בכל הכוח, התלבשה והתאפרה גם בימים הקשים. אביה שלווה אותה לטיפולים הכיר את הצוות שטיפל בו בזמן שחלה בסרטן הלבלב. זמן קצר חלה שוב, והיא נאלצה להיעזר בחברים ונשים שליוו אותה ותמכו בה. 

"בעזרת תמיכה של נשים אחרות הצלחתי לעמוד בכל הטיפולים. בנוסף נשלחתי לבדיקה גנטית וגיליתי שאני נשאית של הגן שמעלה את הסיכון למחלות סרטן בשד, בשחלות, במעי, בלבלב ובעור. מסתבר שחלק מבני משפחתי 'זכו' גם הם לגן הזה". 

טיגר מספרת שלמרות שהחלימה גופה עדיין זוכר את הטראומה שהוא עבר. שלצערה בביטוח לאומי לא מכירים בכך. "אני סובלת מעייפות והעוד המון תופעות לוואי. אני בחשש תמידי שהסרטן יחזור וכל בדיקה מקפיצה לי את פעימות הלב. יחד עם זאת בחרתי לחיות את החיים בהנאה. לחוות בכל יום חוויות חדשות, לטוס ולטייל בעולם". 

 

כיצד את מסייעת לנשים אחרות?

"כשחליתי נעזרתי בכל מי שיכולתי. נכנסתי לפייסבוק לקבוצת 'גם אני חליתי בסרטן השד, חברתי לאגודה למלחמה בסרטן, נפגשתי עם בנות שחלו וגם כאלו שהחלימו. בזמן הטיפולים בבית החולים מאיר, הגיעה מחלימה שהחזיקה את ידי בזמן הטיפול. זה כל כך עשה לי טוב שידעתי שאחרי שאחלים אעשה זאת למען נשים אחרות. כיום אני פעילה בקהילת ה'שדות' שהוקמה לפני כשלוש שנים על ידי קרן הלפרין וענת שוקרון, בשיתוף מועצת נשים ועיריית כפר סבא. אנחנו נפגשות להרצאות, טיולים, מופעים מתייעצות אחת עם השנייה ועוזרות בכל דבר. בקבוצה הזו אנחנו יכולות לצחוק, לבכות ולדבר על כל מה שעולה על רוחנו".

איזה מסר את רוצה להעביר לנשים אחרות?

"דבר ראשון ללכת להיבדק. אם כבר חליתן תעזרו בכל מי שאתן יכולות. תתלבשו תתאפרו ותשמחו ותחיו את הרגע. רק ככה תוכלו לנצח את המחלה. אני רוצה להזמין כל אישה שחלתה או החלימה להצטרף אלינו"

רוצי להיבדק – עיריית כפר סבא מציינת את חודש העלאת המודעות לסרטן השד ותציב, בשיתוף קופות החולים, ניידות ממוגרפיה. כמו כן, יתקיים אירוע ריצה והליכה להעלאת המודעות לחשיבות הגילוי המוקדם

בימים אלה מציינת עיריית כפר סבא את חודש העלאת המודעות לסרטן השד. במסגרת זו הוארו ביום ראשון השבוע, 3/11/2024 בצבע ורוד – המסמל את צבע המאבק בסרטן בשד – בניין העירייה ברח' ויצמן והיכל התרבות בקריית ספיר. המבנים יוארו עד לתאריך 15/11.

בנוסף, בשיתוף קופות החולים ואסותא, הציבה העירייה במהלך יום שני 4/11 ניידת ממוגרפיה ברח' רוטשילד, אליה נקראו תושבות העיר להיבדק, בתיאום מול קופות החולים, כאשר ניידת ממוגרפיה נוספת תוצב ביום שלישי 26/11.

כמו כן, בתאריך 15/11 יתקיים אירוע ריצה והליכה לאורך מסלול ייעודי בפארק העירוני ע"ש יצחק ולד, שמטרתו עידוד בדיקות לגילוי מוקדם – בשיתוף קבוצת הריצה NR SPIRIT, עמותת "גמאני רצה", מועצת נשים עירונית וקהילת "השדות" , המחלקה לקידום הבריאות וחוסן עירוני ורשות הספורט. אגף משאבי אנוש בעירייה יקיים סדנת כתיבה ייחודית עבור עובדות עירייה מחלימות ומתמודדות עם סרטן השד.

יש לציין כי בעיר פועלת גם קהילת "השדות" – תחת מועצת הנשים העירונית – קהילה המונה כ-200 נשים, אשר מקיימת לאורך כל השנה, באמצעות מתנדבות ומתנדבים, פעילות לחיזוק החוסן של נשים מחלימות או מתמודדות עם סרטן השד.

ראש העיר, רפי סער: "סרטן השד הוא הסרטן הנפוץ ביותר בקרב נשים בארץ ובעולם, והאמצעי היעיל ביותר להילחם בה הוא ע"י בדיקה פשוטה. אני קורא לתושבות העיר להיבדק אחת לשנה ואנו פועלים לשם תמיכה והעלאת המודעות לכך לאורך השנה. גילוי מוקדם הוא המפתח לנצח את המחלה הקשה ולהציל חיים. אני מודה מכל הלב לכל העושות במלאכה, אשר פועלות מתוך תחושת שליחות עמוקה ורחבת לב להצלת חיים".

 

האגודה למלחמה בסרטן

באגודה למלחמה בסרטן קוראים לנשים בריאות ממוצא אשכנזי בכל גיל לנצל את זכותן ולבצע בחינם בדיקת דם לנשאות גנטית בקופת החולים.

בצל המלחמה ולקראת חודש המודעות הבין-לאומי לקידום המאבק בסרטן השד, שיצוין באוקטובר, האגודה למלחמה בסרטן מגישה נתונים דרמטיים של סקר ישראלי חדש והמלצות בריאות מעודכנות לציבור הנשים.

על פי הערכת האגודה למלחמה בסרטן אובחנו בישראל בשנת 2023 כ-5,500 נשים עם סרטן השד וכ-1,100 נפטרו מהמחלה. על פי נתוני משרד הבריאות סרטן השד אחראי לכשליש ממקרי הסרטן החדשים בכל שנה בכלל הנשים. זוהי המחלה הממאירה השכיחה ביותר בקרב נשים בכל קבוצות האוכלוסייה בישראל (יהודיות ואחרות, ערביות). על פי נתוני המרכז הלאומי לבקרת מחלות במשרד הבריאות שפורסמו באוקטובר 2023, במהלך שנת 2020 אובחנו 5,348 מקרים חדשים של סרטן השד: 4,696 (87.8%) עם גידול חודרני ו-652 (12.2%) עם גידול ממוקד. עיקר התחלואה – הן בסרטן חודרני והן בסרטן ממוקד של השד – הוא בנשים מעל גיל 50. בכל שנה, שיעור הגברים המאובחנים עם סרטן השד מהווה כאחוז אחד מכלל האבחנות. בשנת 2020 אובחנו 53 גברים עם סרטן השד, רובם המכריע (91%) מעל גיל 50.

ההמלצות המעודכנות של האגודה למלחמה בסרטן לאבחון מוקדם של סרטן השד:

בכל גיל – הכירי את שדייך. אם גילית  שינוי כלשהו, כגון התקשות, גוש, הפרשה מהפטמה או ציור ורידים מוגבר, פני לרופא ודרשי לברר את טיבו. ניתן לבצע בדיקת שד פעם בשנה על ידי רופא המומחה בבדיקת שד (אך בדיקת שד ידנית לא הוכחה כאמצעי המפחית את התמותה מסרטן השד).

בכל גיל – לנשים ממוצא אשכנזי מלא או חלקי, מומלץ לבצע בדיקה לנשאות גנטית של מוטציות בגן BRCA 1,2 גם ללא סיפור משפחתי וללא צורך בייעוץ גנטי מקדים.

בכל גיל – עדכני את הרופא/ה המטפל/ת בנוגע להיסטוריה משפחתית של תחלואה בסרטן השד.

מגיל 50 עד 74 – יש לבצע אחת לשנתיים בדיקת ממוגרפיה. הבדיקה כלולה בסל הבריאות. ממוגרפיה היא בדיקת הדמיה הנחשבת כיום לשיטה הטובה ביותר לזיהוי גידול סרטני בשד בשלב מוקדם, לפני שניתן לזהות אותו במישוש.

מגיל 45 עד 49 – נשים יכולות לפנות לרופא או לרופאה על מנת להתייעץ בנוגע לביצוע בדיקת ממוגרפיה כבר מגיל זה.

למידע נרחב על אודות שירותי התמיכה והמידע בנושא סרטן השד, לחצו כאן, או התקשרו בשיחת חינם לטלמידע 24/7 לטלפון שמספרו 1-800-599-995. נשים שחלו בסרטן השד המעוניינות בתמיכה וסיוע או נשים המעוניינות להתנדב ולהצטרף למעגל התמיכה של 'יד להחלמה' של האגודה למלחמה בסרטן מוזמנות לפנות בטל. 1-800-36-07-07 או בלחיצה על הכפתור הוורוד באתר האגודה.

 

כתבות קשורות

השארת תגובה

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן