האופניים והקורקינטים החשמליים נחשבים בקרב בני הנוער ומי שאינו מחזיק רכב לכלי נוח וזול לאחזקה, שמאפשר לנוע ממקום למקום. לנוחות הזו מתלווים עשרות הרוגים ופצועים. בשנת 2023 נהרגו 28 בני אדם ו-1468 נפצעו. בלא מעט מקרים מדובר בתאונת פגע וברח – שמותירה את הנפגע להתמודד עם השלכת התאונה חסר אונים ומבלי יכולת לתבוע איש. כעת לאחר חקיקת החוק שמחייב כל קורקינט ואופניים חשמליים בלוחית רישוי – מקווים במשרד התחבורה ובעמותת אור ירוק כי התאונות יפחתו.
מתאריך ה-1.9.2024 כל רוכב שייתפס ללא לוחית רישוי ייקנס. פנינו לעורכת הדין רוית גיא דרור, שתעשה לנו סדר ותספר לנו מי יאכוף את החוק, מה קורה במקרה של פגיעה בהולך רגל, ומה יהיה עונשו של קטין שנתפס רוכב על אחד מהכלים ללא רישיון נהיגה.
רוית גיא דרור: "הרכיבה על אופניים חשמליים או גלגינוע – קורקינט ממונע, מותרת רק למי שברשותו רישיון נהיגה. הרכיבה על אופניים חשמליים מותרת רק מגיל 16, למי שעבר מבחן תיאוריה או בחינה ייעודית לרכיבה וקיבל אישור הכשרה לרכיבה. מ-1.8.2004 יחויב הרוכב להתקין לוחית רישוי שתיכנס למאגר של משרד הרישוי".
לדבריה של גיא דרור, התקנת לוחית הרישוי תביא סוף סוף ליכולת לתור אחר פורעי החוק בכבישים. "עד כה היה קשה לאתר את רוכבי האופניים והקורקינטים החשמליים לאחר ביצוע העבירה. לא מעט נפגעים, בין אם רכבים או הולכי רגל, סיפרו כי הפוגע ברח מהמקום. כעת ניתן יהיה להתגבר על הכאוס ששרר ולסייע לנפגעים להביא לדין את הפוגע. מדובר לא פעם בסכנה של חיי אדם, פגיעה ברכוש ובגוף".
גיא דרור טוענת שמעתה כל מי שיסע שלא כחוק צפוי לקנס: "חציית כביש באור אדום, נסיעה ללא רישיון נהיגה או לוחית רישוי, אי חבישת קסדה, הפרעה לתנועה – כל אלו יובילו לקבלת קנס בין אם יינתן ידנית או ישלח בדואר. פגיעה של נזקי גוף עלולה להגיע לידיי תביעה שעלולה להסתיים בכתב אישום – תלוי במקרה. החוק יעורר את המודעות לסכנות שכרוכות ברכיבה על כלים אלו והאכיפה תגביר את הפחד של הרוכבים מקנסות – דבר שלדעתי יצמצם את העברות בכביש. כעת צריך להמתין ל-1.9.2024 ולראות כיצד העיריות והמשטרה יאכפו את החוק".
ד"ר חגי אמיר, מנהל המרכז הרפואי לשיקום לוינשטיין מספר על המקרים הקשים שמגיעים למחלקה ועל הצורך בהתערבות של ההורים כשמדובר בקטינים: "זה מאוד מעודד שהחלו לחייב את רובי האופניים והקורקינטים החשמליים להתקין לוחית רישוי. מדובר בכלי שבקלות יכול להביא אדם למצב של פגיעת ראש. אחד הדברים היותר חשובים הם חבישת קסדה. האנשים שמגיעים אלינו בדרך כלל הם קטינים עם שברים בגפיים ואנשים שנפגעו פגיעת ראש שזקוקים לשיקום".
לדבריו של אמיר, בית החולים לוינשטיין פתח במערך הסברה בכל הקשור לנושא. "המטרה היא לגרום לילדים וההורים להבין את הסכנות, לספר להם על אנשים וילדים שבגלל חוסר תשומת לב או אי חבישת קסדה, הגיעו למצב של פגיעת ראש קשה. אני רוצה לבקש מההורים במעמד הזה שיקפידו על חוקי הבטיחות ויתרגלו עם ילדיהם רכיבה בטוחה. מהעיריות ומהמשטרה אני מצפה שהחוק ייאכף – רק ככה באמצעות ההרתעה נוכל להגיע לתוצאות. כרגע עם כל מה שקורה במדינה יש לנו מספיק פצועים לטפל בהם".
כללי בטיחות בדרכים – אופניים חשמליים מתוך הרלב"ד
הרכיבה על אופניים חשמליים מותרת רק מגיל 16, למי שעבר מבחן תיאוריה או בחינה ייעודית לרכיבה וקיבל אישור הכשרה לרכיבה.
חובה לחבוש קסדה עם מחזיר אור בכל גיל ובכל דרך.
רוכבים על שבילי אופניים. באין שבילי אופניים ניתן לרכוב על הכביש בזהירות ובהתאם לחוקי התנועה. בכל מקרה אסור לרכוב על מדרכה.
אופניים חשמליים מוגדרים כאופניים בעלי מנוע בעל הספק מרבי של 250 ואט, שמנועם מפסיק את פעולתו כאשר מהירות האופניים עולה על 25 קמ"ש, בהתאם לתקינה האירופית.
התקנות קובעות, כי באופניים החשמליים יותקנו אביזרי בטיחות, הכוללים צופר או פעמון, פנס קדמי בעל תאורה לבנה, פנס אחורי בעל תאורה אדומה, מחזיר אור מאחור ומחזירי אור בצבע צהוב על דוושות האופניים.
התקנות קובעות, כי האופניים החשמליים יישאו סימון רשמי של המילים "אופניים עם מנוע עזר".
אסור להרכיב אדם נוסף על אופניים חשמליים, למעט ילד עד גיל 8 במושב ייעודי.
חלה חובת רישום והתקנת לוחית זיהוי על כלי רכב חשמליים. מספר הרישוי יהיה אישי לתושב וניתן יהיה להעבירו מכלי לכלי, אך לא מאדם לאדם.