מפעל המים בכפר סבא, אגודה שיתופית בבעלות תושבי העיר, הפך בשנים האחרונות לזירת מאבקי כוח פוליטיים ומאבקים על שליטה במשאביה. מאז 2020 מנוהל המפעל בידי ועד ממונה בראשות מוטי דלג'ו, בשכר מוערך של כ 25 אלף ש"ח לחודש.
דלג'יו מונה לאחר תלונות על ניגודי עניינים וחוסר שקיפות מצד ההנהלה הקודמת. מטרת הוועד הממונה הייתה לייצב את פעילות האגודה ולגבש תקנון חדש, אך כהונתו התארכה ללא הצדקה ברורה, והעלויות הכרוכות בכך ממשיכות להכביד על הקופה הציבורית.
עיכובים מכוונים
התקנון החדש, שאושר פה אחד ב-11 בנובמבר על ידי אסיפת המורשים, נועד להחזיר את השליטה במפעל המים לידי תושבי כפר סבא ולנתקו מהשפעות פוליטיות. אלא שעד כה, לא אושר התקנון סופית, והסיבה לכך ברורה: ראובן חן, עו"ד וחבר מועצה חדש מנסה לעכב את המהלך ולגרור את העיר להוצאות נוספות על הליכים משפטיים חסרי בסיס.
חן, שבשנים האחרונות שאף לחזור לשליטה במפעל המים, הגיש בקשת ביזיון לבג"ץ בטענה שהמתווה שאושר באסיפת המורשים אינו עומד בקנה אחד עם הצהרות הפרקליטות בבית המשפט. טענותיו, זכו להתעלמות מצד בית המשפט, שקבע כי ההליך הסתיים וכי חן רשאי להגיש עתירה חדשה. עם זאת, חן ממשיך להשתמש בהליכים משפטיים כקלף פוליטי בניסיון ככל הנראה לסחוט הישגים במשא ומתן שהוא מנהל על הצטרפות לקואליציה.
ניגוד עניינים גלוי
המינוי של חן למועצת העיר בעקבות התפטרותה של אסנת ספורטה חידד את ניגוד העניינים שבו הוא מצוי. מצד אחד, התקנון החדש שולל במפורש את האפשרות שחברי מועצה יכהנו בוועד המנהל של מפעל המים. מצד שני, ישנה טענה שלא הוכחשה על ידי עו"ד ראובן חן שהוא מקדם את מינויו ליו"ר המפעל בטענה שדרושה נוכחותו כדי להוציא לפועל "בחירות" באגודה. דרישה זו לא רק שמייצגת ניגוד עניינים בוטה, אלא אף חושפת את חן כנציג אינטרסים אישיים ולא ציבוריים.
ביקורת במועצת העיר
דלג'ו, יו"ר הוועד הממונה, ניסה לאחרונה לדלג על החלטת אספת המורשים ולהמשיך לנהל את האירוע ולעכב את מינוי הועד המנהל החדש. דלג'יו ניסה למנות צוות משפטי להגשת תגובה לבית המשפט בשם אספת המורשים, תוך שהוא משגר איום מרומז כי הם עלולים להפגע במידה ולא יפעלו במישור המשפטי.
דרישתו התקבלה בהתנגדות עזה מצד חברי המועצה. יעל סער, חברת מועצה בולטת, תהתה על סמכותו של דלג'ו לקבוע מהלכים שכאלו ללא שיתוף פעולה מלא של המורשים. נדב לויטה הצטרף לקריאה, כשהוא דורש שקיפות מלאה לגבי עלויות שכר הטרחה והבטחת ייצוג הולם של כל סיעות המועצה. גם חבר המועצה ממה שיינפיין מתנגד למהלך אותו מוביל דלג'יו.
מי באמת מרוויח מהעיכובים?
העיכוב באישור התקנון מביא להמשך כהונתו של הוועד הממונה ולעלויות כבדות של עשרות אלפי שקלים בחודש. המרוויחים היחידים מהמצב הזה הם מוטי דלג'ו, שממשיך לכהן בתפקידו בתשלום, וראובן חן, שמשתמש במשאבי הציבור לצרכים פוליטיים. חן, שכבר נבחר למועצה, ממשיך לגרור את מפעל המים להליכים מיותרים במקום לאפשר לתושבים ליהנות מניהול מקצועי ונקי מפוליטיקה.
מפעל המים, שהיה אמור להיות דוגמה לניהול ציבורי שקוף ומקצועי, הפך לכלי משחק בידי פוליטיקאים עם אינטרסים אישיים. העיכובים באישור התקנון הם פגיעה ישירה בתושבי כפר סבא, שמשלמים את המחיר על ניגודי העניינים ועל הפוליטיקה הקטנה שמנהלת את המאבק הזה. יש לקוות כי התושבים והנהגת העיר יתעוררו וידרשו לשים סוף להליכים המשפטיים המיותרים ולחזור לניהול תקין.
תגובתו של ראובן חן תפורסם כשתתקבל