מפעל המים בלי פוליטיקאים, השבוע הצביעו חברי מועצת העיר כפר סבא פה אחד על אימוץ תקנון חדש למפעל המים ששם קץ להתנהלות שנמשכת כ5 שנים בהן השליטה על מפעל המים נלקחה מתושבי כפר סבא והועברה לממונה חיצוני.
מפעל המים הוא אגודה שיתופית שהוקמה לפני כ-100 שנים ושייכת לתושבי כפר סבא. תחומי אחריותה היו אספקת מים לעיר. במשך השנים צבר מפעל המים נכסים שונים, למשל, קאנטרי גלי השרון שייך לאגודה וכך לתושבי העיר. במשך השנים חילק מפעל המים מרווחיו תמיכות לארגונים שונים בכפר סבא.
ההחלטה צפויה להביא לסיום כהונתו של הוועד הממונה שעמד בראש האגודה השיתופית מאז תחילת 2020 אז החליט רשם האגודות השיתופיות להדיח את ראש העיר וכל חברי המועצה שהיו בהנהלת מפעל המים, זאת העקבות בעקבות תלונות על חוסר שקיפות וניגודי עניינים שהעלה הפעיל החברתי ערן ורנר. רשם העמותות מינה את מוטי דלג׳ו, לשעבר ראש המועצה האזורית דרום השרון לעמוד בראש ועד זמני ממונה, מתוך תקווה להחזיר את הניהול השקוף לאגודה, אך התהליך נמשך תקופה ארוכה הרבה יותר מהמתוכנן בהן קיבל דלג'יו שכר ממפעל המים.
הוועד הממונה מונה בתחילת דרכו לפרק זמן מוגבל של שנתיים, עם מטרות ברורות להבראת האגודה ולשיפור השקיפות בה. בהוראות המינוי, ציין סגן רשם האגודות השיתופיות כי על הוועד לעסוק בהגברת השקיפות באמצעות מתן אפשרות לחברי האגודה לעיין בפרוטוקולים לפי דרישה, עדכון פנקס החברים שלא תוחזק כראוי במשך שנים, והפעלת האסיפה הכללית לתיקון התקנון ולביצוע פעולות המחייבות את אישורה. כמו כן, נדרש הוועד לבחון את פעילותה הכלכלית של האגודה, כולל מעורבותה במיזמים חיצוניים, תוך מתן דגש על טובת חברי האגודה.
לאחר שנתיים לא עלה בידי הועד הממונה לסיים את מלאכת הכנת פנקס החברים ומאז הוארכה כהונתו פעם אחר פעם תוך ניסיונות לשנות את המבנה התאגידי של מפעל המים, פיצול פעילות המים מניהול הנכסים, העברתו למבנה של תאגיד עירוני ועוד.
בשנת 2019 עתרה חברת המועצה הדר לביא נגד הניסיון למנות את יולי גת למ"מ מנכ"ל מפעל המים בטענה לניגוד עיניינים והיותה מקורבת לראש העיר רפי סער, המינוי לא התבצע.
בין לבין הוגשה עתירה לבג״ץ על ידי עו״ד ראובן חן בדרישה לביטול התקנה הקובעת שמועצת העיר מהווה את אסיפת המורשים של מפעל המים. העתירה נמחקה בחודש מאי האחרון אך עד לדיון בעתירה המשיך הועד הממונה לקבל אורכות נוספות ובינתיים השלים קדנציה של 4 שנים ו-9 חודשים.
ערב הדיון בבג״צ הציגה רשמת האגודות השיתופיות הנוכחית עו״ד טלי ארפי כהן כי בדעתה לאמץ מתווה ברוח תקנות העיריות לתאגידים עירוניים בו בהנהלת מפעל המים יכהנו 3 חברי מועצה, 3 עובדי עירייה ו-3 נציגים של שר הכלכלה. הפעילים החברתיים ערן ורנר ואתי בוים נסעו לבית המשפט והבהירו בפניה לרשמת האגודות כי המתווה המוצע אינו עומד בהוראות החוק והתנגדו לו.
לרשמת הציעו השניים מתווה אשר מבוסס על בחירה של נציגי ציבור בלבד, ללא חברי מועצה בהנהגת מפעל המים, שיבחרו עי ידי סיעות המועצה בהתאם להרכב הסיעתי של המועצה. בארבעת החודשים האחרונים פעלו יחד עם רשמת האגודות השיתופיות והיועץ המשפט של העיריה לגבש את טיוטת התקנון שאושר השבוע, עם תיקונים קלים פה אחד.
התקנון שאושר השבוע כולל מינוי אספת מורשים נציגי ציבור שאינם חברי מועצת העיר והם יבחרו את יו"ר האגודה. בכך נסללה הדרך לסיים את כהונת הוועד הממונה ולהחזיר את מפעל המים לניהול על ידי תושבי כפר סבא.
ערן ורנר אשר מעורבותו העלתה את הנושא לדיון ציבורי ופתחה את הפרשה: ״הועד הממונה נבחר לכהונה בת שנתיים לצורך תיקון התקנון והסדרת אופן בחירת הנהלת האגודה. במשך קרוב ל-4 שנים פעל הועד במסירות לניהול ענייני האגודה אך לא הצליח לקדם את המשימה לשמה הוא נבחר. משנדחתה העתירה בבג״ץ החלטנו אנחנו לפעול במרץ ולגבש את ההסכמות הנדרשות תוך שיתוף פעולה של ראש העיריה, רשמת האגודות והיועמ״ש של העיירה וכן עם מרבית סיעות המועצה. אנו שמחים על ההישג שמפעל המים ינוהל על ידי דירקטורים חיצוניים שכולם תושבי כפר סבא אשר ישימו את טובת תושבי העיר בלבד לנגד עיניהם.
יו"ר האופוזיציה הדר לביא: "שמחה מאוד על המהלך ומודה לכל השותפים לו, מהמועצה ומחוץ לה. חברי מועצת העיר עדיין כבולים להיות אסיפת המורשים של העמותה מתוקף תקנה מלפני כעשרים שנה, אבל הצרנו את צעדינו מניהול העמותה לפיקוח עליה. מי שינהל את האגודה בפועל – אלו התושבים. כמו כן הגדרנו שהתושבים, כולל היו"ר, יכהנו בהתנדבות, כך שלא מדובר ב"ג'וב" לחלק. זו התחלה משמעותית של תיקון והבטחה שמשק המים ינוהל לפי האינטרסים של הציבור ולא לפי האינטרסים הפנימיים בעיריה"