חום גוף נורמלי אצל בני האדם הוא 37 מעלות צלזיוס , אצל כלבים הוא 38.5-.2 39 . מה שאומר שההבדל בין חום למכת חום הוא מאוד קטן בכלבים,מכת חום היא עליה של טמפ הגוף מעל 41 מעלות צלזיוס , מה שגורם לכל החלבונים בגוף להקרש ולכלל המערכות בגוף לקרוס .
כלבים, בניגוד לבני אדם לא מזיעים. הם משתמשים בדרכים אחרות לוויסות דרך חום הפרווה – הפרווה מבודדת גם מחום וגם מקור, אבל פרווה סבוכה או משולשת היא גם סכנה בחום שכן היא מבודדת את הגוף לשחרר חום כלוא.
הלחתה: אנחנו מזיעים אבל כלבים מזיעים רק בכפות הרגלים ,הם משתמשים בהלחתה בשביל לקרר עצמם ,מכניסים אוויר והלחות על הלשון מתאדה ומקררת את הכלב ,אמצעי לא יעיל במיוחד לקירור .
מבנה פנים: כלבים בעלי מבנה פנים פחוס -בולדוג ,פאד ,בוקסר,פקינז שיצ'ו יעילים פחות בקירור בגלל מבנה הפנים שלהם ואורך חלל הפה לאידוי -האידוי מתבצע הן באמצעות מחילות האף, להן שטח פנים גדול יחסית .
הסעה: התרחבות כלי דם בפריפריה – בעור או באוזניים, על חשבון זרימת דם לרקמות ואיברים חיוניים אחרים. כלבים משחקים ומבלים מבלי לשים לב להתחממות המאוד מהירה הזו.
סימני מכת חום הם : נשימה בפה פתוח, דופק מהיר, הלחתה, ריור, הקאה, שלשול ג'לטיני, חוסר שיווי משקל, שינוי בצבע ריריות החניכיים לאדום /סגול, פרכוסים.
הנזקים הם מידיים לכלל מערכות גוף ,איבוד נוזלים (התייבשות), דנטורציה של חלבונים , פגיעה כלייתית , פגיעה במערכת העיכול ,איבוד מלחים ,בצקת ריאות , שוק ,נזק מוחי .
איך לטפל במכת חום ?
יש לדאוג לקירור הכלב האופן מיידי, הבאתו למקום מוצל, מתן מים קרירים לשתייה (אין צורך בקרח),הרטבת הפרווה בעזרת מטלית רטובה(חשיבות לקרר את האזורים מחוסרי הפרווה ) חשיבות ממדרגה ראשונה להביא מיד את הכלב למרפאה הוטרינרית.
הספרות מדווחת על סיכוי הצלחה של 50% במקרים של מכת חום .כמה שיותר תמהרו למרפאה ככה גדלים סיכויי הכלב לצאת מהמצב של מכת חום .
איך נמנע מכת חום בכלבים ?
טיול עם הכלב בשעות הבוקר המוקדמות והערב , להימנע מטיול צהריים ארוך. הימנעות מפעילות גופנית בשעות חמות -משחקי כדור, ריצה, גינת כלבים. אין להשתמש בזמם (מחסום פה) מבד – הוא מונע מהכלב לפתוח את הפה כיאות ולקרר את המערכות בעזרת הלחתה. לשמור על זמינות מים טריים וצל מספק לכלבים שנמצאים בחצר.
אין להשאיר כלבים או חתולים ברכב , גם אם יש חלון פתוח בחודשים החמים או בכלל .
מאחלים קיץ קריר, ד"ר דניאל וצוות המרפאה.