הסאגה המתמשכת סביב מפעל המים בכפר סבא: האם נראה סוף בקרוב?

המאבק המתמשך סביב ניהול מפעל המים בכפר סבא מעורר שאלות מהותיות בנוגע לשקיפות, אחריותיות ודמוקרטיה מקומית. סאגה זו, שנמשכת כבר שנים, ותמשך לפחות עד סוף פברואר עם הארכת כהונת הוועד הממונה

הסאגה המתמשכת סביב מפעל המים בכפר סבא: האם נראה סוף בקרוב?
מי מעכב את העברת השליטה על מפעל המים?

רקע ותולדות הסאגה

הפרשה של מפעל המים בכפר סבא אינה חדשה, והיא מתגלגלת כבר מספר שנים, תוך שהיא מעוררת שאלות קשות בנוגע לשקיפות וניהול תקין של נכסי ציבור. בשנת 2019, החל הפעיל החברתי ערן ורנר לחקור את התנהלות המפעל, לאחר שביקש לקבל את תמלילי ישיבותיו. כאשר נענתה בקשתו, גילה ורנר כי חלקים נרחבים מהמסמכים שקיבל הושחרו, כולל פרטים מהותיים בנוגע להתקשרויות עסקיות, עמידה בהוראות הדין והתנהלות כספית. גילויים אלה עוררו סערה ציבורית וחשד כבד לחוסר שקיפות מצד הנהלת המפעל.

בעקבות ממצאיו של ורנר, החליט רשם האגודות השיתופיות לפזר את הוועד המנהל של מפעל המים, אשר היה בראשות ראש העירייה דאז, רפי סער. ההחלטה התקבלה על רקע החשדות לחוסר שקיפות וניהול לקוי. במקום הוועד המנהל, מונה ועד ממונה בראשותו של ד"ר מוטי דלג'ו, אשר החל לכהן בתפקיד בשכר חודשי של 25 אלף ש"ח. מינוי הוועד הממונה, שנועד להיות פתרון זמני, הפך למציאות קבועה, כאשר הוועד ממשיך לנהל את המפעל למעלה מחמש שנים.

הציפייה הייתה כי אישור תקנון חדש על ידי אספת המורשים, אשר אמור היה להוציא את הפוליטיקאים מניהול הנכס, יביא לסיום כהונתו של הוועד הממונה. אולם, נראה כי המאבק על השליטה במפעל המים רחוק מסיום, כאשר הארכת כהונתו של הוועד הממונה מעוררת שאלות נוספות בנוגע לשיקולים העומדים מאחורי ההחלטה.

ערן ורנר פתח את תיבת הפנדורה שלא נסגרת

הוויכוח על ניהול מפעל המים והארכת כהונת הוועד

הוויכוח סביב ניהול מפעל המים בכפר סבא הגיע לנקודת רתיחה, כאשר הארכת כהונת הוועד הממונה מעוררת תרעומת ציבורית. למרות אישור התקנון החדש על ידי אספת המורשים בחודש נובמבר, שאמור היה להוביל לסיום כהונת הוועד הממונה ולהחזרת השליטה לתושבים, רשמת האגודות השיתופיות האריכה את כהונת הוועד עד סוף פברואר 2025. החלטה זו, שנתפסת בעיני רבים כצעד פוליטי, מעוררת שאלות קשות לגבי עצמאותה של הרשמת והשפעתם של גורמים פוליטיים על ניהול הנכס הציבורי.

טענות בדבר משא ומתן קואליציוני בין ראש העיר לחבר המועצה החדש, עו"ד ראובן חן, במסגרתו דורש חן לכהן כיו"ר מפעל המים, מעלות סימני שאלה נוספים בנוגע לשיקולים העומדים מאחורי החלטות הרשמת.

תגובת משרד הכלכלה, הממונה על רשם האגודות השיתופיות, מנסה להרגיע את הרוחות וטוענת כי הרשמת אינה מעורבת בפוליטיקה ופועלת באופן מקצועי בלבד.  "על פי הדין, בקשה לאישור תיקון תקנון צריכה להיות מוגשת על ידי האגודה תוך 180 יום מההחלטה באסיפה הכללית. האגודה הגישה בקשתה מספר שבועות לאחר החלטת אספת המורשים, והבקשה נבחנת על ידי המחלקה המשפטית במשרדה. מטבע הדברים, לנוכח אופייה המיוחד של האגודה והסוגיות שנתעוררו, וההליך המשפטי בדיקת התקנון נעשית באופן מקצועי ומדוקדק."

חבר המועצה עו"ד ראובן חן,

בנוסף, עלתה ביקורת מצד חבר המועצה עו"ד ראובן חן, הטוען כי החלטת אספת המורשים, המורכבת מחברי מועצת העיר, אינה משקפת את רצון כלל חברי האגודה. לטענתו, יש לאפשר לכלל חברי האגודה להצביע על התקנון, ולא להסתפק בהחלטת נציגיהם.

עו"ד ראובן חן: "נכון להיום לא מתנהל כל משא ומתן בין סיעת כפר סבא 2030 לראש העיר בענין הצטרפות לקואליציה, ככל שיחתם הסכם כזה הוא יוצג לציבור . סיעת כפר סבא 2030 מתנגדת להמשך כהונת הוועד הממונה במפעל המים, ההארכה האחרונה להמשך כהונת הועד הממונה נעשת בשל העובדה שטרם הסתיים הדיון בבג"צ. בנוסף הסיעה מתנגדת שעשרים ואחד חברי אספת המורשים יכתיבו לשלושים וחמשה אלף חברי אגודה מה יהיה תקנון האגודה."

מודעות

כתבות קשורות

השארת תגובה

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן